Żółw grecki

Żółw grecki

Jest to żółw, którego możemy spotkać na Półwyspie Bałkańskim, Apenińskim, również na wyspach Morze Jońskiego jak i po prostu na wyspach takich jak – Korsyka, Sycylia, Sardynia, Elba, Baleara i wszystko w południowej części Europy, a jeśli chodzi o państwo, to najczęściej występują we Francji. Jest to więc gatunek nizinny, ale także górski i wyżynny. Lubi ciepło. Tak jak widać występuje na suchych siedliskach, raczej rzadko na wilgotnych, w miejscach gdzie jest dużo roślinności trawiastej, mogą to być też przestrzenie otwarte jak i zadrzewione. Żółw lubi miejsca porośnięte krzewami, często leśne lub też grunty uprawne, albo wydmy, które znajdują się blisko wybrzeży morskich; mokradła i łąki. Jest to żółw, który prowadzi lądowe życie, jednak jest aktywny. Na swoje kryjówki wybiera nory zwierząt, tam spędzą dość dużo czasu, ale jest też bardzo sprytny jak na żółwia, bo może sam kopać sobie nory i w nich przebywać. Aby się wygrzać rano „układa” się wśród krzewów. Mimo, że jego pancerz jest w miarę ciężki, to jego ruszy są szybsze niż zwykłych żółwi. Może przebyć nawet dystans 450m w ciągu dnia, to bardzo wiele jak na takiego małego żółwia, który zalicza się raczej do zwierząt wolno poruszających się. Możemy powiedzieć, o tym, że to samce zapewne wędrują dalej i wiele częściej niż samice, ale też zawsze wracają na to samo miejsce.

Jest on bardzo przyjacielskim stworzeniem, możemy powiedzieć, że dość dobrze się oswaja i wykazuje dobrą indywidualność osobniczą. Jest też aktywny mimo, że to tylko żółw, to potrzebuje dużo przestrzeni. Lubi się chować podobnie jak inne żółwie. Kąpiele to dla niego można rzec frajda, zażywa ich o wiele częściej niż np. żółw stepowy. Jeśli chodzi o pokarm dla tego zwierzaka to najczęściej są to rośliny czy kwiaty, lub razem to i to. Preferuje bobowate rośliny, choć nie pogardzi też innymi gatunkami. Jednak te – stanowią aż prawie do 90% jego całkowitego pożywienia. Zjada też jaskrowate, które stanowią 7% jego pożywienia. Więc pozostaje 3%, na które przypadają trawy. Zdarzy się też, ale raczej bardzo sporadycznie, że zje ślimaka czy drobną padlinę. Jeśli natomiast jest pozostawiony sam sobie to jest w stanie zjeść nawet odchody zwierząt. Co do wyglądu to samce osiągają od 15-25cm a samice od 20-30cm. Odznaczają się pięknym, wysoko wysklepionym, zaokrąglonym karapaksem pokrytym czarno-żółtym deseniem. Spotykane są też takie o odcieniu pomarańczowym czy oliwkowym, albo i czasem brązowym.