Kameleon

Wstęp

Jego nazwa wywodząca się z języka greckiego „chamailéōn” oznacza Lew na Ziemi. Pochodzi on z rodziny gadów , dodatkowo należy do podgrupy jaszczurek. Cechuje się zdolnością szybkiej zmiany swojego ubarwienia, a także posiada w szczególności długi język i niespotykaną budowę ciała. Są niezwykle przystosowane do środowiska, natura obdarzyła je chwytnym ogonem oraz palcami przypominającymi z wyglądu szczypce, które pomagają mu w przytrzymywaniu się gałęzi. Kameleony zamieszkują Madagaskar i tereny Afryki. Możemy również je spotkać na Bliskim Wschodzie, południowej Europie, czy nawet Hawajach bądź w Indiach. Jeśli chodzi o biotop kameleonów to są to wilgotne i zarazem tropikalne lasy, a także co dziwne skaliste i pustynne obszary. Z doświadczenia jednak wiemy, że wiele z nich prowadzi tzw. „nadrzewny tryb życia”

Opis

Kameleony posiadają bardzo specyficzną budowę ciała, jest ono bocznie bardzo spłaszczone, poszerzające się ku dołowi. Grzbiet jest miejscem gdzie skóra zwęża się maksymalnie tworząc wysoką i nad wymiar płaską listwę o dość wyostrzonej krawędzi. Kameleony posiadają cienkie nóżki o identycznej długości, a ich palce są nad wyraz przeciwstawne(2 lub 3 tworzące zrośnięte szczypce). Jego długi, zwinny i chwytny ogon pozwala mu z łatwością złapać się gałęzi. Kanciasta głowa dodatkowo sklepiona zazwyczaj posiada narośla typu rogowego. Specyficzne gałki oczne poruszające się w różnych kierunkach niezależnie od siebie sprawiają, że kameleon może patrzeć w dwie strony jednocześnie. Jednak co możemy łatwo dostrzec – powieki naszego kameleona są na tyle zrośnięte, że nie widzimy całego oka tylko samą źrenicę. Taka właśnie budowa zmysłu wzroku powoduje, że nasz gad posiada bardzo dobry wzrok i bez potrzeby obracania głowy widzi cała swoje otoczenie. Dodatkowo widzą one w barwach – zielony, niebieski, czerwony, a także odbierają barwy światła ultrafioletowego. Nasz podopieczny posiada również jak już wiemy bardzo długi język pozwalający mu złapać pożywienie w odległości przybliżonej jego długości ciała, kończący się szerokim odcinkiem pokryty wydzieliną – śluzem. Wymiary naszego zwierzaka są bardzo rozciągnięte , długość jego ciała może wynosić do 2,5 cm, aż do ponad 60 cm, natomiast waga nie może przekroczyć jednego kilograma. Kameleony głównie konsumują pająki, bądź owady, natomiast większe gatunki pozwalają sobie na zjedzenie myszy czy tez ptaka małych rozmiarów. Należy zapamiętać, że większość z tych gadów  jest jajorodna, natomiast nieliczne charakteryzują się jajożyworodnością.

 

Zachowanie 

Kameleony są jak najbardziej przystosowane do życia w trybie drzewnym. Ich kończyny są idealnie przystosowane do tego rodzaju życia, pozwalają im bowiem obejmować gałęzie, a dodatkowym atutem jest niezwykle chwytny ogon pozwalający kameleonowi na szybsze i doskonalsze wędrówki. Ich ruch jest niezwykle powolny, jednakże umieją w razie jakiegokolwiek zagrożenia nadymać powietrzem całe ciał. Lepki język pozwala na szybkie polowanie, kameleon wyrzuca go błyskawicznie na odległość nawet kilkunastu centymetrów od siebie. Wiemy od małego, że kameleony mają niesamowita zdolność do zmiany swojego ubarwienia, jednak należy obalić mit, który mówi, iż kameleony zmieniają swą barwę by dostosować się do otoczenia. TO NIE PRAWDA! Prawdą jest, że ich barwa zmienia się pod wpływem zmian jego psychiki czy stanu fizycznego organizmu. Taka zmiana ubarwienia jest tez jedną z form kontaktu między kameleonami, chociaż może nas to mylić ponieważ ich naturalny kolor bardzo często jest odpowiednikiem danego otoczenia w którym się znajduje. Następnym czynnikiem wpływającym na barwę jest natężenie świetlne, a także temperatura powietrza. Odcień bardziej zielonkawy- 25°C,natomiast odcień szarzeje –  10 °C. Występują przypadki, że kameleony broniąc się przed intruzami stosują w swoim życiu mimetyzm i przybierają postać np. zeschłych liści.

Ochrona

Waszyngtońska konwencja CITES (załącznik I i II) objęły ochroną większa część gatunków, Kilka z nich jest wpisana w Czerwoną Księgę Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów. Dużo z nich jest zagrożonym wyginięciem.

16 Responses “Kameleon”